top of page

בתי גידול לבעלי חיים

בית הגידול הוא משכנו של בעל החיים, אותו הוא מכיר ובו הוא מרגיש בנוח ובטוח. בעת בניית בית גידול או בחירת בית גידול מוכן וכן בעת אכלוסו, יש להקפיד על כמה דברים שהם חשובים ביותר: 

גודל – יש לדאוג לבית הגידול המרווח והגדול ביותר שאנו יכולים לספק. הממדים המינימליים של בית הגידול הם כאלה שיאפשרו תנועה חופשית לבעל החיים. לציפורים יש לדאוג לכלוב גדול המאפשר להן לעוף, ליונקים יש לאפשר מרחב גדול דיו להליכה בכלוב וכך גם לזוחלים. נחשים גם הם בעלי חיים ככל האחרים ולכן אין להחזיק נחשים בכלוב הקטן מאורך גופם. נחש שכל חייו אינו יכול לזחול כשכל אורך גופו מתוח ותמיד גופו מקופל, דומה לקוף הנמצא בצינוק ואינו יכול לזוז. כמו שלא יעלה על דעתנו להחזיק קוף במצב זה, אין לעשות זאת לנחשים.

כאשר בית הגידול אינו גדול מספיק ויש לנו אפשרות להשתמש בחצר או בחדר שבו נמצא הכלוב, כדאי להוציא את בעל החיים מדי פעם אל מחוץ לכלוב. לדוגמה, אם כלוב הארנבונים נמצא בחדר, אפשר להוציא מדי פעם את הארנבונים לחדר או לחצר. לפי אותו עיקרון, אפשר מדי פעם להוציא את העזים מהכלוב ולאפשר להן להסתובב בכל פינת החי ולצאת למרעה מחוץ לפינת החי. 

ריהוט – גודלו של בית הגידול הוא פרמטר חשוב,  אבל הריהוט של בית הגידול חשוב לא פחות ואולי אף יותר. חשוב לדאוג לריהוט מגוון וקרוב לטבעי כמה שיותר. למשל, במקום להשתמש בנסורת מכרסמים, אפשר לרפד את תחתית הכלוב בעלי שלכת, גזרי עצים, חול, אבנים ועשב יבש. ככל שניצור לבעלי החיים סביבה מעניינת יותר ומגרה יותר, הם יבלו זמן רב יותר בחקר הסביבה ובשוטטות בה.

יש להשתדל להשתמש כמה שיותר בחומרים טבעיים, למשל, בכלובי ציפורים יש לשתול עצים מרובי ענפים. אם הציפורים אוכלות את העצים, יש להכניס לכלוב ענפים יבשים כמקלות עמידה ולא לרהט את הכלובים במוטות פלסטיק. חשוב מאוד להשתמש בענפים מסועפים בעלי קטרים שונים, כך שהציפור תוכל לבחור את הענף בעל הקוטר המתאים לגודל כף רגלה. את הענפים לציפורים וכן כל ריהוט אחר בכלוב יש להחליף ו/או לשנות את מיקומו בתדירות די גבוהה ועל ידי כך ליצור שינוי ועניין לבעלי החיים. בכלוב ציפורים יש להקפיד לפזר את הענפים בהיקף הכלוב, כדי להשאיר את החלל המרכזי פתוח לתעופה. כאשר מרהטים כלוב של יונקים, יש להקפיד על מספיק מחסות לבעלי החיים. בנוסף, יש "לחלק" את הכלוב לאזורים שונים, שאין קשר עין ביניהם, כך שפרט אחד יוכל להסתתר מפרטים אחרים.  חשוב מאוד לחדש את ריהוט הכלוב מדי יום על ידי הוספת פרטים כמו ענפים, אבנים או משחקים. ניתן גם להזיז את הריהוט ממקום אחד למקום אחר בכלוב. חשוב לשים לב -  את מקומות הקינון וההמלטה אסור להזיז!

יש למקם את מקומות המנוחה, הקינון וההמלטה בחלק בית הגידול המוגן מרוח, גשם ושמש. צריך להקפיד על מספיק מקומות מנוחה, קינון והמלטה לכל הפרטים בבית הגידול. בדרך כלל כדאי לדאוג ליותר מקומות המלטה וקינון ממספר הנקבות כדי לאפשר בחירה ולהקטין את התחרות על מקומות אלה.  

מבנה חברתי – אחרון ברשימה, אבל אולי ראשון בחשיבות! עלינו להקפיד להחזיק את בעלי החיים שלנו בתנאים החברתיים המתאימים להם. כשאנו מבקרים בגן חיות ורואים קוף בודד או פיל בודד ברור לנו כי אין להחזיק בעלי חיים בצורה זו וחייבים לדאוג להם לחברה מתאימה. אבל מה קורה כשאנו מגדלים חיות מחמד? האם אנו מקפידים על אותו עיקרון גם עם חיות המחמד שלנו?

למעט מספר מינים מצומצם (למשל אוגר וחתול), הרוב המוחלט של בעלי החיים שאנו מגדלים חיים בטבע או בזוגות או בקבוצות (משפחות, להקות, עדרים). אחזקה של מריון, צ'ינצ'ילה, קוקוטייל, ציפור אהבה או כל תוכי אחר לבד בכלוב זו התעללות. בעלי חיים חברתיים הנמצאים לבדם בכלוב דומים לאסירים בבידוד. ממחקרים שנעשו על בני האדם התברר כי בידוד חברתי הוא אחד מגורמי הסבל הקשים ביותר. כשביקשו משבויי מלחמה לדרג את גורמי  הסבל בשבי, הבידוד מחבריהם היה הקשה ביותר – יותר מעינויים, רעב וקור!  יש להקפיד על אחזקה של בעלי החיים לפחות בזוגות. אם אין באפשרותנו לקנות זוג בעלי חיים ממין מסוים, עדיף לא לקנות בכלל מאשר לקנות פרט בודד. לכל אלה מאתנו שנעזרים בבעלי חיים להפגת בדידות בני האדם (בעיקר קשישים), אל תגרמו לבעלי החיים לתופעות שאנו רוצים למנוע מבני האדם ודאגו לגדל אותם בתנאים החברתיים המתאימים החשובים להם כל  כך.

כשאתם מחזיקים בעלי חיים במבנה החברתי הנכון, אל תשכחו לפקח על הרבייה שלהם! אם אין לכם פתרון לצאצאים, אל תתנו לבעלי החיים להתרבות.
 

אתם מוזמנים להצטרף:

* הצטרפו לקהילת איגוד גני החיות בפייסבוק - קהילה תוססת ופעילה! 

* בקרו באתר האינטרנט הראשוני של האיגוד: www.pinotchai.co.il

bottom of page